Logo ZŠ Josefa Ressla

Vaříme “Letem světem”

“Letem světem”

 V tomto školním roce jsme pro vás připravili malý průřez kuchyňskými specialitami našich evropských i zámořských sousedů “Letem světem”. Vždy jedenkrát až dvakrát v měsíci se můžete těšit na menu, které je typické pro danou zemi. Můžete se prostřednictvím webu, nástěnky v jídelně nebo receptu seznámit s připravovanými specialitami.

 Už se těšíme na další speciality mezinárodní kuchyně a doufáme, že si všichni pochutnáme!

Kuchařka

FISH AND CHIPS  aneb filé v pivním těstíčku

4 porce:

  • 500 g filetu z bělomasé ryby
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 225 ml světlého piva
  • 1 citron
  • Maso naložíme a poté obalíme v hladké mouce a smažíme.

Příloha: hranolky

Tatarská omáčka: 

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • ½ lžíce chilli omáčky
  • 2 kyselé okurky
  • mletý pepř

MUFFINY

rozpis na 12 kusů:

  • 125 g másla                                                                                    
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 kus nasekané čokolády
  • 100 g cukru krupice
  • Vyhřátá trouba na 180° C

Co víme o ITÁLII

Itálie, plným názvem Italská republika, je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.

Hlavní město: Řím.

Počet obyvatel: 59,4 mil 

Rozloha: 301 338 km² (69. největší země světa) 

Úřední jazyk: Italština

Měna: Euro

Sousední státy: Francie, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko

Čím je známá?

 Domovem řady geniálních skladatelů, jako byl Antonio Vivaldi, Giuseppe Verdi nebo Claudio Monteverdi. Zároveň ale z Itálie pochází i spousta hudebních nástrojů včetně piana, houslí, violoncella, kytary a mandolíny. Z Itálie pochází také první opery, orchestry a symfonie.

Co ji proslavilo?

Pyšní se nesčetným množstvím kulturních památek, které každoročně lákají miliony turistů. Když se řekne Itálie, každý z nás si jistě představí pizzu, špagety a dobré víno a samozřejmě temperamentnost a srdečnost místních obyvatel, které si každý zamiluje, stejně, jako celou Itálii.                   

SOUTĚŽ

Pro žáky 1.stupně

Poznáte, o kterou pohádkovou bytost se jedná? 

  • je známá po celém světě
  • autorem knížky je spisovatel Carlo Collodi
  • byla vyrobena ze dřeva
  •  už víš, o kterou postavu se jedná?

Úkol

 Nakresli danou postavu a  nejpozději do úterý 19.4. 2022 výkres odevzdej v kanceláři zřš. 

Pro žáky 2.stupně

Určitě znáte italské památky.

Úkol

Vyber si jednu z nich,  nakresli nebo jinak umělecky zpracuj  a nejpozději do úterý 19. 4. 2022 své dílo odevzdej v kanceláři zřš.

 

Nejlepší výtvory budou oceněny hodnotnými cenami!!!

Boloňské špagety

Jako první jsme vzdali poctu olympijské vítězce Ester Ledecké a dali jsme si jídlo typické pro čínskou kuchyni tzv. “olympijskou čínu”.  Děti si z jídelny odnášely recept, který mohou zkusit uvařit. Dostaly i symbolickou zlatou medaili a aspoň takto nakoukly do tajů čínské kuchyně.

Potřebuješ

  • 500 g kuřecí nebo krůtí prsa
  • 1 ks pórku
  • 500 g asijská nebo čínská zelenina
  • sojová omáčka, worcestrová omáčka
  • koření na Čínu
  • 100 g solamylu
  • olej, sůl, možno přidat Jidášovo ucho

Postup

Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do misky, přidáme  3 lžíce sojové, 3 worcestrové omáčky, koření na Čínu a vložíme do lednice minimálně na 4 hodiny. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme a zprudka orestujeme maso, pak přidáme zeleninu, pórek a dle chuti okořeníme. Směs můžeme zahustit solamylem rozpuštěným ve studené vodě a krátce povaříme.

Přílohy

rýže, čínské nebo thajské nudle

Slovenská kuchyně je specifickým typem kuchyně středoevropské. Ovlivněna byla kuchyní maďarskou, rakouskou či německou. Používá především vepřové a hovězí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky, živáňská nebo sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza.

Zelňačka

Potřebuješ

  • 4 I vody nejlépe uzeného vývaru
  • 10 dkg slaniny
  • 2 cibule
  • 10 dkg hladké mouky
  • 2 čabajky kmín
  • sůl
  • 30 dkg brambor
  • smetana 33% nebo zakysaná smetana
  • 1,6 kg kysaného zelí
  • 2 lžíce mleté papriky

Postup

orestujeme cibuli, slaninu, nakrájené čabajky, na kostičky nakrájené brambory, okořeníme, a chvíli podusíme. Pak přidáme zelí a zalijeme vodou. Vaříme až změknou brambory, dle chuti můžeme okořenit a na závěr přidáme smetanu nebo zakysku.

Halušky z brynzou

Sušenou směs na halušky 460 g připravíme dle návodu na obale 200 g drobné slaniny 25 g brynzy 100 g zakysané smetany