“Letem světem”
V tomto školním roce jsme pro vás připravili malý průřez kuchyňskými specialitami našich evropských i zámořských sousedů “Letem světem”. Vždy jedenkrát až dvakrát v měsíci se můžete těšit na menu, které je typické pro danou zemi. Můžete se prostřednictvím webu, nástěnky v jídelně nebo receptu seznámit s připravovanými specialitami.
Už se těšíme na další speciality mezinárodní kuchyně a doufáme, že si všichni pochutnáme!
FISH AND CHIPS aneb filé v pivním těstíčku
4 porce:
- 500 g filetu z bělomasé ryby
- 50 g kukuřičné mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 225 ml světlého piva
- 1 citron
- Maso naložíme a poté obalíme v hladké mouce a smažíme.
Příloha: hranolky
Tatarská omáčka:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- ½ lžíce chilli omáčky
- 2 kyselé okurky
- mletý pepř
MUFFINY
rozpis na 12 kusů:
- 125 g másla
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 kus nasekané čokolády
- 100 g cukru krupice
- Vyhřátá trouba na 180° C
Co víme o ITÁLII
Itálie, plným názvem Italská republika, je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.
Hlavní město: Řím.
Počet obyvatel: 59,4 mil
Rozloha: 301 338 km² (69. největší země světa)
Úřední jazyk: Italština
Měna: Euro
Sousední státy: Francie, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko
Čím je známá?
Domovem řady geniálních skladatelů, jako byl Antonio Vivaldi, Giuseppe Verdi nebo Claudio Monteverdi. Zároveň ale z Itálie pochází i spousta hudebních nástrojů včetně piana, houslí, violoncella, kytary a mandolíny. Z Itálie pochází také první opery, orchestry a symfonie.
Co ji proslavilo?
Pyšní se nesčetným množstvím kulturních památek, které každoročně lákají miliony turistů. Když se řekne Itálie, každý z nás si jistě představí pizzu, špagety a dobré víno a samozřejmě temperamentnost a srdečnost místních obyvatel, které si každý zamiluje, stejně, jako celou Itálii.
SOUTĚŽ
Pro žáky 1.stupně
Poznáte, o kterou pohádkovou bytost se jedná?
- je známá po celém světě
- autorem knížky je spisovatel Carlo Collodi
- byla vyrobena ze dřeva
- už víš, o kterou postavu se jedná?
Úkol
Nakresli danou postavu a nejpozději do úterý 19.4. 2022 výkres odevzdej v kanceláři zřš.
Pro žáky 2.stupně
Určitě znáte italské památky.
Úkol
Vyber si jednu z nich, nakresli nebo jinak umělecky zpracuj a nejpozději do úterý 19. 4. 2022 své dílo odevzdej v kanceláři zřš.
Nejlepší výtvory budou oceněny hodnotnými cenami!!!
Boloňské špagety
Jako první jsme vzdali poctu olympijské vítězce Ester Ledecké a dali jsme si jídlo typické pro čínskou kuchyni tzv. “olympijskou čínu”. Děti si z jídelny odnášely recept, který mohou zkusit uvařit. Dostaly i symbolickou zlatou medaili a aspoň takto nakoukly do tajů čínské kuchyně.
Potřebuješ
- 500 g kuřecí nebo krůtí prsa
- 1 ks pórku
- 500 g asijská nebo čínská zelenina
- sojová omáčka, worcestrová omáčka
- koření na Čínu
- 100 g solamylu
- olej, sůl, možno přidat Jidášovo ucho
Postup
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do misky, přidáme 3 lžíce sojové, 3 worcestrové omáčky, koření na Čínu a vložíme do lednice minimálně na 4 hodiny. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme a zprudka orestujeme maso, pak přidáme zeleninu, pórek a dle chuti okořeníme. Směs můžeme zahustit solamylem rozpuštěným ve studené vodě a krátce povaříme.
Přílohy
rýže, čínské nebo thajské nudle
Slovenská kuchyně je specifickým typem kuchyně středoevropské. Ovlivněna byla kuchyní maďarskou, rakouskou či německou. Používá především vepřové a hovězí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky, živáňská nebo sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza.
Zelňačka
Potřebuješ
- 4 I vody nejlépe uzeného vývaru
- 10 dkg slaniny
- 2 cibule
- 10 dkg hladké mouky
- 2 čabajky kmín
- sůl
- 30 dkg brambor
- smetana 33% nebo zakysaná smetana
- 1,6 kg kysaného zelí
- 2 lžíce mleté papriky
Postup
orestujeme cibuli, slaninu, nakrájené čabajky, na kostičky nakrájené brambory, okořeníme, a chvíli podusíme. Pak přidáme zelí a zalijeme vodou. Vaříme až změknou brambory, dle chuti můžeme okořenit a na závěr přidáme smetanu nebo zakysku.
Halušky z brynzou
Sušenou směs na halušky 460 g připravíme dle návodu na obale 200 g drobné slaniny 25 g brynzy 100 g zakysané smetany